Genel

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Oda Orkestrası 10'uncu yılını konserle kutlayacak

- Tıp fakültesi öğrencilerinden oluşan orkestra, klasik eserlerden film müziklerine, rock ve pop şarkılara uzanan geniş repertuvarıyla kuruluş yıl dönümünü CSO Ada Ankara'da kutlayacak - Piyanist şef Yüsra Nur Parlak: - "Orkestramızdaki her müzisyen her enstrüman ekibi ayrı emek veriyor ve hepimiz sanat hayatımızın akademik hayatımızı beslediğini düşünüyoruz" - Başkemancı Doğukan Kurtbeli: - "Ben bu okuldan hem doktor hem müzisyen kimliğimle mezun olacağım"

ANKARA (AA) - FATMA NUR CANDAN - Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencilerinden oluşan Oda Orkestrası, klasik eserlerden film müziklerine, rock ve pop şarkılara uzanan geniş repertuvarıyla 10. yılını CSO Ada Ankara'da kutlayacak.

On yıl önce kurulan ve hekim adaylarına karşı oluşan "tek hayatları ders çalışmak" yargısını kıran orkestra, 47 kişilik ekibiyle vereceği özel konserle sahne alacak.

Orkestra üyeleri, tıp eğitiminin yoğun temposuna rağmen çalışmalarını sürdürüyor. Her konser, sanat ile bilimin bir arada yürütülebileceğini ortaya koyuyor.

Orkestranın şefliğini fakültenin 4. sınıf öğrencisi Ela Beren Sever, başkemancılığını ise 5. sınıf öğrencisi Doğukan Kurtbeli üstlenirken, piyanist şeflik görevini ise 4. sınıf öğrencisi Yüsra Nur Parlak yürütüyor.

- "Yoğunluğumuzu atmak için müziğimize sarılıyoruz"

Ankara Üniversitesi Prof. Dr. Abdülkadir Noyan Konferans salonunda, prova sonrası AA muhabirine açıklamada bulunan Orkestra şefi Ela Beren Sever, küçük yaşlardan itibaren keman çaldığını ve Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesini tercih ederken orkestranın da etkili olduğunu söyledi.

Hekim adayı olarak yoğun ders programlarının yanında sanata da vakit ayırabilmenin orkestra şefi olarak kendisine gurur verdiğini ifade eden Sever, "Hep duymuşsunuzdur, 'O kadar yoğun çalışma temponuzun yanında nasıl sanatla uğraşıyorsunuz' sorusunu. Ben bu önyargıyı kırdığımı düşünüyorum." dedi.

Sever, bu süreçte konser gününde bile sözlü sınavlarına çalışan arkadaşlarının olduğunu belirterek, "Yoğun bir tempo içerisindeyiz ama o yoğunluğumuzu atmak için müziğe sarılıyoruz. Dünyanın en evrensel dili olan müziğimizi konuşturmaya çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

- "Sanat hayatımızın akademik hayatımızı beslediğini düşünüyoruz"

Orkestranın piyanist şefi Yüsra Nur Parlak da 13 senedir piyano çaldığını ve orkestra piyanistliğinin solo piyanistlikten farklı bir hazırlık süreci gerektirdiğini anlattı.

Konser repertuvarının, orkestradaki farklı enstrüman türleri gözeterek oluşturulduğunu aktaran Parlak, "Repertuar seçerken klasik müzikten film müziklerine, rock parçalardan pop parçalara kadar geniş bir yelpazeye yer veriyoruz. Her müzik zevkine hitap etmeyi amaçlıyoruz." diye konuştu.

Parlak, aynı zamanda orkestranın aranjörlüğüne de üstlendiğini konserde, eserleri olduğu gibi seslendirmek yerine düzenlemeler ile dinleyicilere sunduklarını söyledi.

Orkestra üyelerinin hem akademik hem sanatsal yoğun bir tempoya sahip olduğunu ifade eden Parlak, şunları kaydetti:

"Orkestramızdaki üyeleri aralarda bile ders çalışırken görebilirsiniz. Müzisyenler geliyor, parçaları icra ediyorlar, sonra gidiyorlar ders çalışıyorlar, sınavlarına hazırlanıyorlar. Yani aslında akademik hayat ve sanat hayatı açısından bir denge söz konusu. Orkestramızdaki her müzisyen, her enstrüman ekibi ayrı emek veriyor ve hepimiz sanat hayatımızın akademik hayatımızı beslediğini düşünüyoruz. Burada olmaktan keyif alıyoruz. Günün yoğunluğunu, stresini, hastanede durduğumuz zamanları yok edebildiğimiz, mutlulukla müzik icra edebildiğimiz, keyif alabildiğimiz bir ortam kurmaya çalışıyoruz."

-"Ankara Tıp'tan her şey çıkar, bazen de doktor çıkar"

Orkestranın başkemancısı Doğukan Kurtbeli ise keman çalmaya 7, piyano çalmaya ise 14 yaşında başladığını, orkestrada hem yönetim hem de teknik sorumluluk üstlendiğini söyledi.

Kurtbeli, "Hocalarımızın sıkça söylediği bir söz var, 'Ankara Tıp'tan her şey çıkar, bazen de doktor çıkar.' Ben bu okuldan hem doktor hem müzisyen kimliğimle mezun olacağım" diye konuştu.

Kendisini en çok heyecanlandıran parçanın "Roxanne" isimli tango parçası olduğunu kaydeden Kurtbeli, "Kemanların ön planda olduğu bir parça ve tango parçası olduğu için yerimde duramıyorum ben o parçayı çalarken. Kesin sahnede de dans edeceğim. Gelmek isteyen herkesi bekliyoruz. Türkiye'nin tek tıp fakültesi orkestrası olarak gerçekten kaçırmamaları gerektiğini düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Orkestranın 10. yılına özel gerçekleşen konser, 24 Mayıs saat 20.00'de Ziraat Bankası Ana Salon'da sanatseverler ile buluşacak.