Genel

Hayatını kaybeden Japon arkeolog Dr. Sachihiro Omura için tören düzenlendi

Kaman Kalehöyük'te uzun yıllardır kazı başkanlığı görevini yürüten ve Kırşehir'de 76 yaşında yaşamını yitiren Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsünün kurucusu Dr. Sachihiro Omura için tören düzenledi.

Kaman Devlet Hastanesi morgundan alınan Sachihiro Omura'nın naaşı, kurucusu olduğu Kaman Kalehöyük'teki Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsü'ndeki tören alanına getirildi.

Türk ve Japon bayrağı örtülen Sachihiro Omura'nın tabutunun yanı başına konulan hatıra defterine, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, Kırşehir Valisi Murat Sefa Demiryürek, Japonya Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Tahara Koji ile kazı başladığı dönemde görev yapan eski Kırşehir Valisi Mustafa Yıldırım duygu ve düşüncelerini yazdı.

Törende konuşan Bakan Yardımcısı Yazgı, Sachihiro Omura'nın yörede "Ömer abi" olarak bilindiğini anımsatarak, farklı bir kişilik olduğunu söyledi.

Sachihiro Omura'nın ömrünü bu topraklara adadığını ve böyle bir insanın ardından konuşmanın zor olduğunu dile getiren Yazgı, şöyle konuştu:

"Salı günü randevumuz vardı ama burada buluşmak nasipmiş. Yıllar önce ülkemize gelmiş, burayı vatan, bizleri dost ve kardeş bellemiş. Torununun ismini 'Mehmet' koymuş bir insandan bahsediyoruz. Japon Bahçesini Masako hanımla nasıl yaptıklarını biliyorum. Böyle bir insanı uğurlamak gerçekten çok zor. Sadece şunu demek geliyor içimizden. Bu topraklara yuvam dediğin, tarihimize, geleceğimize sahip çıktığın ve dostum olduğun için sonsuz teşekkürler, huzur içinde uyu."

Vali Demiryürek de Sachihiro Omura'nın kültürel mirasa yaptığı eşsiz katkılarıyla gönüllerde müstesna bir yer edindiğini ifade etti.

Sachihiro Omura'nın sadece bir arkeolog değil, kalbiyle bu topraklara bağlanmış, Türk kültürüne samimiyetle hizmet etmiş, gerçek bir Anadolu dostu olduğuna dikkati çeken Demiryürek, şunları kaydetti:

"Türkiye Cumhuriyeti Liyakat Nişanı sahibi bu değerli bilim insanı, Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsünü kurarak yalnızca bilimsel bir yapıyı değil, aynı zamanda Türkiye ile Japonya arasında kalıcı bir gönül köprüsünü de inşa etmiştir. Kaman Kalehöyük’te yürüttüğü uzun soluklu arkeolojik kazılarla Anadolu'nun saklı tarihine büyük bir özen ve sabırla ışık tutmuş, geçmişin izlerini gün yüzüne çıkarmıştır. Bu çalışmalar, sadece tarihi zenginliklerimizi ortaya koymakla kalmamış, aynı zamanda iki milletin kültürel bağlarını da güçlendirmiştir."

Japon Anadolu Arkeolojisi Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Kimiyoshi Matsumura ise Sachihiro Omura'nın ani vefatı nedeniyle çok üzgün olduğunu belirterek, veda etmek için gelenlere teşekkür etti.

Sachihiro Omura'nın eşi ve Yassıhöyük Kazı Başkanı Dr. Masako Omura da eşinin Türkiye'de 50 yılı aşkın süredir yürüttüğü çalışmaların büyük bir sevgiyle karşılandığına inandığını ve gurur duyduğunu söyledi.

Masako Omura, "Eşimin Türkiye'de arkeoloji alanında çalışırken dolu dolu bir hayat yaşadığını aklınızın bir köşesinde de olsa hatırlamaya devam edebilirseniz, çok mutlu olurum. Bugüne kadar ona gösterdiğiniz dostluk ve destekler için şükranlarımı sunuyorum. Bugün buraya toplandığınız için tekrar teşekkür ederim." diye konuştu.

Konuşmaların ardından cenaze nakil aracına konulan Dr. Sachihiro Omura'nın naaşı, kara yoluyla Ankara'ya uğurlandı.

Uğurlama sırasında bazı ilkokul öğrencileri de ellerindeki Türk ve Japon bayraklarıyla Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi ile Japon Bahçesi önünde yer aldı.

Törene, Dr. Sachihiro Omura'nın ailesi ve yakınları ile Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Birol İnceciköz, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, kaymakamlar ve belediye başkanları katıldı.

- Sachihiro Omura'nın özgeçmişi

Sachihiro Omura, eşi ve Yassıhöyük Kazı Başkanı Dr. Masako Omura ile enstitü konutunda yaşıyordu.

Sachihiro Omura, Japon Prensi Mikasa'nın önerisi ve dönemin Başbakanı Turgut Özal'ın girişimleriyle Türkiye'ye gelmişti.

Kaman ilçesinde kazı çalışmalarına 1985'te ekibiyle başlayan Dr. Sachihiro Omura, Kalehöyük, Yassıhöyük ve Büklükale kazılarını da takip etmişti. Dr. Sachihiro Omura, "Türkiye Cumhuriyeti Liyakat Nişanı" ile de ödüllendirilmişti.

Dr. Sachihiro Omura, Türkiye ile Japonya arasındaki kültürel ilişkilerin güçlenmesine yönelik çabaları ve arkeoloji alanındaki bilimsel katkılarıyla şu ödüllere layık görülmüştü:

"3. Koudansya Nonfiction Ödülü, Kültür ve Turizm Bakanlığı '2001 Yılı Kazı Başarı Ödülü', Dışişleri Bakanlığı Üstün Hizmet Ödülü, 2. Papyrus Ödülü, The Daido Life Foundation Özel Bölgesel Çalışmalar Ödülü, Japonya Dışişleri Bakanlığı Şükran Belgesi, TBMM Altın Madalyası, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülü kapsamında Şükran Belgesi, Japonya Hükümeti Yükselen Güneş Nişanı ile Altın ve Gümüş Işıklar."