ANKARA (AA) - Türkiye Gıda ve Şeker Sanayii İşçileri Sendikasının (Şeker-İş) 23. Olağan Genel Kurulu başladı.

Ankara'da bir otelde düzenlenen genel kurulda, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, açılışta yaptığı konuşmasında, şeker fabrikalarının Türkiye'nin en önemli kurumlarından olduğunu söyledi.

Bu fabrikaların özelleştirilmemesi için gösterdikleri çabaya değinen Atalay, aksi takdirde şekerin 3-5 kat fazla fiyatla satılacağını ifade etti.

Sendikal örgütlenmedeki sorunlara da dikkati çeken Atalay, ülke genelindeki işçilerin sadece yüzde 15'inin sendikalı olduğunu, herhangi bir iş yerinde örgütlenme çalışması yaptıklarında işverenin buna engel çıkardığını belirtti.

- "İşçiyle beraber hareket edeceksiniz"

Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmelerinin sürdüğünü hatırlatan Atalay, "Her sendika kendi sözleşmesinden sorumlu. Yani Şeker-İş Sendikası yönetimi, altına imza atıyor. TÜRK-İŞ yönetimi, ben sembolik konumdayız. Ben önünüzden giderim, derdinizi anlatırım, kapı kapı dolaşırım. Ne gerekiyorsa; grevdir, eylemdir, öncü olurum ama imzayı siz atıyorsunuz. Onun için işçiye gidip soracaksınız, işçiyle beraber hareket edeceksiniz." diye konuştu.

İşçilere kime güveniyorlarsa onu başkan seçmelerini ve yanında durmalarını söyleyen Atalay, "Sendikacı ne yapmak mecburiyetinde? Temsil ettiği insanların hak ve menfaatini korumak mecburiyetinde. İşvereni de korumak mecburiyetinde, ülkesini de korumak mecburiyetinde. TÜRK-İŞ'in benden önceki yöneticileri de öyle yapmış, ben de aynısını noksansız yaparım. Benden sonra gelecekler de bunu yapar. Onun sendikası, bunun sendikası yok. Emeğin hakkını bir an evvel verin." ifadelerini kullandı.

- "Asgari ücret kavramı, sürdürülebilir yaşam ücreti olarak düzenlenmeli"

Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök ise son 4 yılda küresel enflasyon baskısının arttığını belirterek refahın adil dağıtılması gerektiğini söyledi.

Asgari ücretin, ülkede ortalama ücret haline geldiğini dile getiren Gök, "Asgari ücret kavramı, sürdürülebilir yaşam ücreti olarak düzenlenmelidir, eş zamanlı olarak da vergi sisteminden asgari ücret politikalarına, emeklilikten çalışanların haklarına kadar her alanda adil ve kalıcı reformlar hayata geçirilmelidir." dedi.

Örgütlü oldukları şeker fabrikalarında işçilerin haklarını alabilmeleri için mücadele ettiklerini vurgulayan Gök, şunları kaydetti:

"Konfederasyonumuz öncülüğünde 2023 yılında ömrünü sanayimize adamış 1172 geçici işçi kardeşimiz, sürekli işçi kadrolarına kavuştu. Fakat yıllardır verilen çetin mücadelelere rağmen bugün geçici işçi kadroları yeniden oluşturuluyor. Sanayimizde emeklilik nedeniyle kalifiye çalışan açığı ve alt işveren sorunumuz halen artarak devam ediyor. Buradan hareketle, Türkşeker'e 3 bin yeni daimi işçi alımının yapılması gerekiyor diye düşünüyoruz. Bu noktada, Şeker-İş olarak gıda ve şeker sanayinde nitelikli istihdamı güçlendirmek adına yeni ulusal meslek standartları, ulusal yeterlilik ve belgelendirme çalışmalarımızı da önemle sürdürüyoruz."

Genel kurulda, mevcut Genel Başkan İsa Gök'ün tek listeyle gireceği seçim yarın yapılacak.

Kaynak: AA