TBMM (AA) - TBMM KİT Komisyonunda, TÜBİTAK Marmara Teknokent AŞ'nin 2021 ve 2022 yılı hesapları görüşüldü.

TÜBİTAK Başkanı ve Marmara Teknokent AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Orhan Aydın, komisyondaki sunumunda, şirket sermayesinin 45 milyon 750 bin lira olduğunu söyledi.

Aydın, Marmara Teknokent'te, 191'i Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nde ve 32'si Teknoloji Serbest Bölgesi'nde olmak üzere toplam 223 firmanın faaliyet gösterdiğini ve Marmara Teknokent çatısı altında yaklaşık 4 bin personel istihdam edildiğini kaydetti.

Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nde şu an itibarıyla tamamlanan 961 ve devam eden 300 AR-GE projesi bulunduğuna işaret eden Aydın, "Geçen yıl Teknokent'te faaliyet gösteren firmalarda 380 milyon dolar ciro, 105 milyon dolar ihracat gerçekleştirildi." dedi.

Prof. Dr. Aydın, Gıda İnovasyon Deneyim Ağı Projesi ile bölgede gıda sektörüne yönelik yenilikçi, sürdürülebilir ve katma değer odaklı bir kümelenme modeli oluşturulduğunu, 41 firma ve 11 kamu kurumunun aktif katılımıyla sektörel işbirliklerinin güçlendirildiğini, dijital ve teknolojik dönüşüm süreçlerine ivme kazandırıldığını anlattı.

Çeşitli programlarla girişimcileri desteklediklerine işaret eden Aydın, "KOSGEB, TÜBİTAK ve Kalkınma Ajansı gibi kurumlarla işbirliği içinde 145 destekli proje hayata geçirilerek AR-GE firmalarının AR-GE teşviklerinden yararlanması sağlanmıştır. Bölgede faaliyet gösteren firmalar tarafından geliştirilen AR-GE ürünleri için 308 ulusal patent başvurusu yapılmış ve 199 patent tescili tamamlanmıştır. 30 uluslararası patent başvurusu yapılmış olup 18 patent tescili tamamlanmıştır." diye konuştu.

- "Ülkemize katkı sunmaya devam ediyor"

Prof. Dr. Orhan Aydın, Marmara Teknokent'in, "IDEA incubation" adı ve 2022'deki yenilenen yüzüyle girişimcilik ekosistemine inovatif fikirlere destek olmayı sürdürdüğünü vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Marmara Teknokent, TÜBİTAK MAM Gıda Enstitüsü ve TÜGİP işbirliğiyle kurulan Gıda Temalı Kuluçka Merkezi, gıda sektöründeki aktörler için bir iletişim ağı oluşturmayı ve Türkiye'nin yenilikçi rekabet gücünü artırmayı hedeflemektedir. IDEA incubation ve Gıda Temalı Kuluçka Merkezi çatısı altında yürütülen kuluçka programı kapsamında, IDEA incubation'da 77, Gıda Temalı Kuluçka Merkezi'nde 13 firma olmak üzere toplamda 90 firma faaliyet göstermektedir. IDEA incubation bünyesinde kadınlar, engelliler ve gençler gibi öncelikli grupların girişimcilik potansiyellerini artırmaya yönelik stratejiler oluşturulmakta ve çeşitli faaliyetler yürütülmektedir. IDEA incubation, yenilikçi projeleri hayata geçiren girişimcilere sağladığı geniş destek ağıyla, ekosistemin sürdürülebilir büyümesine katkı sunmaya devam etmektedir."

Tüm bu çalışmaların, Marmara Teknokent'in Türkiye'nin teknoloji geliştirme bölgeleri potansiyelini artırarak, küresel rekabet gücüne önemli katkılar sağlamasını hedeflediğini belirten Aydın, kurumun, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca açıklanan Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Performans Endeksi'nde 2022 yılında teknoparklar arasında 6. sırada yer aldığını ifade etti.

Aydın, değişim, inovasyon ve AR-GE faaliyetlerinin çağı şekillendirdiği bir dönemde olduklarının altını çizerek, "Türkiye'nin teknolojik bağımsızlığını yaratması ve sürdürebilmesi için var olan nitelikli insan gücü ve altyapısını, bilimsel teknolojik çözümler üretmeye yönlendirmesi, katma değeri yüksek ürün ve hizmetler üretmesi şarttır. Bu bilinçle hareket eden şirketimiz, ülkemizin vizyonuna entegre olmuş, buradan aldığı ilhamla faaliyetlerini etkin şekilde sürdürmekte ve Milli Teknoloji Hamlesi yolculuğunda ülkemize katkı sunmaya devam etmektedir." değerlendirmesinde bulundu.

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Oruç Baba İnan ise "Yatırımları teşvik etmeye ülkemizin her tarafında da devam edeceğiz. İnşallah Marmara Teknokent olarak hem Türkiye'nin hem Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ileri teknoloji üssü olmaya devam edeceğiz." diye konuştu.

Komisyonda, görüş ve önerilerin dile getirilmesinin ardından Marmara Teknokent'in 2021 ve 2022 yılı hesapları genel görüşe sunuldu.

Kaynak: AA