Eskişehir

‘Hobi Bahçeleri için Bakanlık karar almalı’

Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Milli İrade Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Onur Şentürk’e özel açıklamalarda bulundu. Başkan Ataç, Hobi Bahçeleri ile ilgili yaşanan sıkıntılar hakkında Bakanlık tarafından insanların elini rahatlatan ciddi bir karar alınması gerektiğini söyledi.

14 Mayıs Çiftçiler Günü nedeniyle tüm çiftçilerin gününü kutlayan Başkan Ataç, üreticilere yönelik gerçekleştirdikleri projeleri de aktardı. Hobi Bahçeleri konusunda da görüş bildiren Başkan Ataç, Bakanlığın bu konuda insanların elini rahatlatacak bir karar alması gerektiğini belirtti.

‘YEŞİLTEPE’NİN RANTINI YEŞİLTEPELİLER ALACAK’

Son dönemde yaşanan depremler nedeniyle kentsel dönüşüm konusu oldukça gündemde. Yeşiltepe Mahallesi’nde de bu konuda çalışmalar yapıldığını biliyoruz. Çalışmalardan detaylı olarak bahseder misiniz?

Daha önce de Yeşiltepe ile ilgili bir takım çalışmalar yaptık ama Büyükşehir’de o zaman bunun karşılığını alamadık. Anlaşamadık Büyükşehir’le. Şimdi Büyükşehir Başkanı değişip Ayşe Başkan gelince, onunla yaptığımız görüşmelerde, yapılan işi de zaten onlarla birlikte paslaşarak yapıldı, ortaya gerçekten çok iyi bir planlama çıktı. Tahminimden daha iyi bir planlama oldu. Bu tip değişimlerde 3 şey çok önemlidir oradaki yaşayanlar için. İlki kişinin ne kadar yeri varsa, bunun tüm alanının kullanılması. İkincisi aynı alanda mı dönüşecek çünkü komşuları var, o tip mahalle konumlarında bunlar çok değerli şeyler. Üçüncüsü para ödeyecek mi ödemeyecek mi? Burada diyelim 150 metrekare yeri varsa o hakkı tamamen kullanacak. İkincisi yerinde kalacak. Komşularıyla beraber olacak. Üçüncüsü para ödemeyecek. Burada yenilenmeleri müteahhit marifetiyle yapacaklar. Onunla konuşacaklar, pazarlık yapacaklar. Burada belediyenin herhangi bir beklentisi yok. Biz şunu söylüyoruz, oranın rantını orada yaşayan alsın. Biz burada kolaylaştırıcı durumuna geldik imar planıyla. Çok zor bir imar planı. Orada ruhsatsız yapılar var, yeni yapılan ruhsatlı konutlar var. Böyle bir karma durumda. Şimdi biz yeni yapılmış yapıların şahıslarına bırakıyoruz kararı. Biz onları koruma niyetindeyiz. O konutu devam etsin kullansın. Ama yok ben bunu yıkıp yeni sisteme geçeceğim derse o da farklı bir şey. Ada bazında yapılacak zaten. Ada bazında yapılınca yeşil alanları daha da artıyor. Sokaklarda herhangi bir değişiklik olmuyor zaten sokakları yeterli. Burada inşaat hakları korunarak, ada bazındaki çalışmada yer alacak. Orada farklı şeyler söyleniyor olabilir ama Tepebaşı Belediyesi bu konuda son derece iyi niyetli. Orada eski evlerinde yaşayanların yeni evlerine kavuşmaları ve depreme karşı dayanıklı evlerde yaşamalarını istiyoruz. Eskişehir’de daha önce yapılmış bir planlama değil bu. İlk defa böyle bir planlama yapılıyor. Son derece de hakkaniyet içinde yapılan bir planlama. Tabii karşı çıkanlar olabilir, istemeyenler olabilir ama ben karşı çıkanların sayısının yüzde 10’u geçeceğini düşünmüyorum. Buradaki insanların beklentileri daha önce de söylediğim gibi alanını yüzde 100 kullanacak, yerinde kalacak ve para ödemeyecek. Bu 3’ü çok önemli. Burada insanların kat adetini 2 kat olarak değil de 3-4 kat olsun gibi. Verilen imar haklarına göre onlar organize ediliyor. Kimsenin hakkı da yenmiyor. Bazen duyuyorum Tepebaşı Belediyesi evlerimize el koyacak diye öyle bir niyetimiz yok. Büyükşehir ile beraber yürütüyoruz. Onlar da çok beğendi, hakkaniyetli bulduklarını söyledi. Öyle olunca da geçen dönemlerdeki gibi bir tartışmaya mahal olmadan bu konuda iki belediye fikir birliği yaptı. Haziran ayına belediye meclisine sokuyoruz. Ardından da hayata geçecek. Büyükşehir Meclisi’ne gidebilir de gitmeyebilir de o karşılıklı anlaşmaya bağlı. Buradan sonra da Fevziçakmak’a gideceğiz. Tabi orada farklı şeyler var ancak onu da çözmeye gayret edeceğiz.

ÜRETİCİLERE DESTEKLER ARALIKSIZ SÜRÜYOR

14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü siz de Tepebaşı Belediyesi olarak çiftçilerimiz, kırsaldaki vatandaşlarımız için pek çok proje geliştirdiniz. Kısaca bunlardan bahseder misiniz?

KADIN ÜRETİCİLER ÜRÜN SATIŞ NOKTASI

Kadın Üreticiler Ürün Satış Noktası 2019 yılından beri haftanın 3 günü 3 farklı satış noktasında hizmet veriyor. 2019 yılında üretimi yapan, ürettiğini getirecek, dışarıdan kesinlikle bir şey alıp satmayacak. Bu kurallarla başladık. Eskişehir halkı, özellikle kadınlar bu konuda çok mutlu. Sabah erkenden gidip alışverişlerini seçerek yapıyorlar. Gelen mallar zaten iyi tarım ürünü. İlaçlar kullanılmıyor, pestisit denilen ilaçlar. Kullanılsa da yararlı olanlar, önleyici olanlar kullanılıyor. Aile bütçesine çok ciddi katkıları oldu.

BOZDAĞ’DA ÇİLEK ÜRETİMİNE DESTEK

Bozdağ’da müthiş bir mikroklima var. Tesadüf Atalantekke’de bir ziyarete gitmiştim. Beni bir çilek tarlasına götürdüler. Atalantekke’nin de zirvesi bayağı yüksek. Böyle bir iki tane koparıp yedim o kadar lezzetliydi ki. Sonra Atalantekke, Tekeciler, Kızılinler mahallelerimizde 26 kadın üreticimize 55 bin çilek fidesi dağıttık. Bu da 2019’dan beri devam ediyor. Senede 5 kere ürün alıyorlar. Elde edilen ton da 30 ton civarında. Sonradan kendileri de alıp ekenler oldu. Bir sebze veya meyveden 5 ürün almak son derece güzel. Yetişen çilekler, bence Eskişehirli çok görmüyor, Ankara’dan İstanbul’dan esnaflar alıp götürüyor diye tahmin ediyorum. Burası da Bozdağ değil de Çilek Dağı gibi anılmaya başladı.

KIZILİNLER BAL KABAĞI PANAYIRI

Kırsal Kalkınmayı arttırmak amacıyla yerel ve katma değerli üretimi geliştirmeye yönelik uygulamalar yapıyoruz. Mahalle – köy bazlı çalışmalarımızdan birisi olan Kızılinler Bal Kabağı Panayırı başarıyla 2 senedir yapılıyor. Panayırda gastronomi söyleşileri, Eko-Şov gösterisi, halk oyunları gösterisi, yerel üreticilerimiz standları yer aldı. Bal kabağı tatlısı ikramlarımız oldu. Geçen sene panayırda Kızılinler Bal Kabağında kendi hikayemizi yazacağız demiştim. Bu sene hikayemize ata tohumlarının ekimi ile başlıyoruz. 14 Mayıs’ta Kızılinler – Çayırlık mevkiinde bulunan Belediyemiz ait yaklaşık 3 dönümlük tarlada ekim yapacağız. Bölgedeki üreticilerden aldığımız ata tohumlarının ekimi yapacağız. 90 veya 120 gün sonra hasatını yapacağız. Bu tarladan çıkan ürünlerle Bal Kabağından hazırlanan alternatif gıda ürünleri yelpazesini geliştirmeyi ve yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Kızılinler Bal Kabağı kentimiz için önemli ve sosyo-ekonomik ve zirai gelişimi için bölge çiftçilerimizle birlikte çalışacağız. Bal kabaklarının her bir boğumunu bir insana benzetenler vardır. Yan yana duran birbirine sıkıca sarılan, zorluklara göğüs gerip, güzelliklere neşeyle karşılık veren insanlar… Tıpkı bu üretime ortak olan, ürüne değer veren, bizler gibi… Bal Kabağı birleştiricidir, kavuşturucudur, dayanıklıdır. Bereketlidir. Toprağa bağlandığı ince bir dal ile hem toprağın zenginliği, mucizesi gösterirken, sabahları çiğ yağışının ona lezzet kattığı bilinir. Bir varmış bir yokmuş diye başlayan masallarda bal kabağının hikayesi pek çok kültürde yüzyıllardır anlatılır. Biz de Kızılinler’de kendi masalımızı, kendi hikayemizi yazıyoruz. Bal Kabağını hikayelerimizden, sofralarımızdan hiçbir zaman eksik etmeyeceğiz. Kızılinler Bal Kabağını yaygınlaştırmak, katma değerli ürün yelpazesi geliştirmek için üreticilerimizin her zaman yanında olacağız. Bu festivalde alınan yol son derece önemli. 15 çiftçi 200 dekarda 400 ton kabak üretimi almış. Bu çok iyi bir rakam. Bunların satışı önemli. Kabak festivali de ürünün hasat edildiği tarihte yapılıyor. Bu festivalde Eskişehir’den gerçekten birçok insanımız katılıyor. Orada üreticiler bayağı bir satışlar yapıyorlar. Benim kafamda her köyde bir işaret konusu olmalı düşüncesi var. Bir tanesi sadece buğdayla anılabilir belki. Örneğin geçtiğimiz günlerde Alınca’da Hıdırellez Şenliği yapıldı. O kadar güzel hazırlanmışlar ki. O köyün özel yaptığı yemekler, hamur işleri hepsi var. Bununla beraber oraya ait halk oyunları gösterileri oldu. Şehirde yaşayanlar oraya geldi. Hepsi bir araya gelince çok önemli oluyor. Orada da her yıl bu şenliğin yapılmasını teklif ettim. Kabul edilmiş bile bu teklifim. Tahmin ediyorum bundan sonra ikinci işaret olarak Alınca’da böyle bir Hıdırellez Şenliği yapılmasını teşvik edeceğiz. İnsanlar çok mutlu oldu. İnsanların birkaç saat de olsa mutlu olmasını çok önemsiyorum ben.

GELENEKSEL ÇOBAN FESTİVALİ

4. Geleneksel Çoban Festivali 2019’da gerçekleştirildi. 55 üretici ve 712 küçükbaş hayvanın katılımı ile gerçekleştirilen festivali 25 bini aşkın vatandaşımız ziyaret etti. Eskişehir ve komşu iller açısından festival önemli bir yere sahip.

TAHMİN VE ERKEN UYARI SİSTEMİ

BEBKA desteği ile Eskişehir’de ilk kez kurulan Tahmin ve Erken Uyarı Sistemi ile hastalık ve zararlılarla mücadele konusunda çiftçiye hizmet veriyor. 477 bin 769 dekar alanı kapsayacak şekilde 5 farklı mahalleye kurulan istasyonlardan veriler analiz ediliyor. 2024 yılında bin 496 çiftçiye 8 farklı türde önceden önerilerinde bulunuldu.

GÜNEŞ ENERJİLİ HAYVANSAL SULAMA (TARGES)

2015 yılında ilk olarak Yakakayı’nda daha sonrada Gündüzler’de hizmete açılan Güneş enerjili Hayvansal Sulama sistemiyle 1 saatte 5,5 ton su basılabiliyor. Bu sistem güneş enerjisi olmadığında su basmak için depolama yapıyor. Sistem suyu 15 dakikada bir aralıklarla akıyor böylece su israfı önlenmiş oluyor.

MAHALLE BAHÇESİ UYGULAMASI

Esentepe Mahalle Bahçesi uygulamasıyla 2024 yılında 116 parselde mahalle sakinleri kura ile sezonluk kullanım hakkı elde etti. Tahsis edilen ortak kullanım alanında kendilerine sebze meyve yetiştiriyor.

GÖNÜLLÜ BAHÇELERİ

52 bin 543 metrekarelik alana kurulan 4 Gönüllü Bahçesi vatandaşların stres attığı, toprakla bütünleştiği ve üretim yaptıkları noktalardır. Yaklaşık 360 şahsa kurayla veriliyor. Engelli ve şehit ailelerine direkt veriliyor. Kalanların emekli olması gerekiyor. Belirli tarihlerde dağıtım yapıyoruz. Domates, biber, patlıcan gibi 4-5 çeşit fide dağıtıyoruz. Gerçekten vatandaşlarımız çok mutlu oluyorlar. Bütün yazı orada geçiriyorlar. Gündüz tüm suyu belediye sağlıyor. Bir giren bir daha çıkmak istemiyor ama sırada bekleyenler olunca mecburen 2-3 yıl kalabiliyorlar.

HOBİ BAHÇELERİ’NDE BAKANLIK KARAR ALMALI

Hazır Gönüllü Bahçeleri uygulamanızdan bahsetmişken, bu sıralar Hobi Bahçeleri de oldukça gündemde. Kaçak olduğu gerekçesiyle birçok yapı yıkıldı buralarda. Bu konu hakkındaki görüşlerinizi de alabilir miyiz?

Özellikle pandemiden sonra birtakım tarım alanlarında kaçak binalar yapıldı. O da ayrı bir sıkıntımız ama bence insanlar haklı. Bir nefes almak istiyor, bir temiz hava almak istiyor. Bunlarda ancak o tip noktalarda oluyor. Defalarca bu konuyu Bakanlık’la konuştuk. Hep kulaklarının üstüne yattılar. Bu sene nedense bir böyle Tepebaşı Belediyesi’ne hücum eder gibi olumsuzluk sağlıyorlar. Bu da tabii ki geçecek. Tepebaşı yasalarla yönetilen belediye. Burada tabii ki insanımızı da düşüneceğiz. Onun işini aksatmak amaçlı değil ama mecburen bir taraftan Vilayet bir taraftan Tarım Bakanlığı bir taraftan Sayıştay müfettişleri bir takım sıkıntılar ortaya çıktı ama bu da geçecek. Bakanlığın bu konuda insanların elini rahatlatan ciddi bir karar alması lazım. Ankara’da binlerce var deniyor. Gölbaşı tarafında çok yoğun yapılmış. Bunlarla belediyeleri baş başa bırakmak istiyorlar. Bu da kasıtlı yapılıyor. Yasal olarak değerlendirilmesi lazım.

GERİ DÖNÜŞÜM OLUŞUM SERGİSİ

Vecihi Hürkuş Havacılık ve Teknoloji Parkı’nın sorumluluğu Tepebaşı Belediyesi’ne geçtiğinden bu yana adeta bir cazibe merkezi haline geldi. Parkta birçok etkinlik düzenleniyor. Burada yakın zamanda da etkinlikler görecek miyiz?

Burada biz de etkinlik yapıyoruz. Orada etkinlik yapmak isteyen gruplar, odalar, dernekler olursa onlarla da görüşüp yardımcı olmaya çalışıyoruz. Vecihi Hürkuş ortam olarak çok güzel, ulaşımı çok kolay. Bunlar oraya avantaj sağlıyor. Oranın yapılışı ilk Ali Fuat Güven Valimizin önerisiyle yapılmıştı. Oranın mülkiyeti Tepebaşı Belediyesi’ne ait. O dönemde Anadolu Üniversitesi’ne verildi sonra askeriyeye geçti sonra yine Anadolu Üniversitesi’ne 10 yıllık süreyle vermiştik. Ama oradan geçerken bakıyordum bir gün bir tane insan görmedim içinde. Ne çimene bakıldı, ne uçaklara bakıldı. Hatta 8’inci yılıydı “Ben dedim burayı geri alacağım.” Hatta bayağı da uğraştık. Dedikodular çıkardılar, orayı imara açacakmışız gibi. Olur olmadık şeyler konuşuluyor. Neticede Tepebaşı’nın ne yapacağı ortaya çıktı. Şimdi binlerce insan orayı kullanıyor. Son Anneler Günü’nde 4 bin 700 kadınımız vardı. Gerçekten sabah 10.00’da başladı akşam 17.00’de sonlandı. O saate kadar müthiş eğlendi insanlar. Anneler Günü’nü gönül rahatlığıyla kutladılar. Ben de 4-5 saat kaldım orada. İnsanlarla beraber olmak benim de çok hoşuma gidiyor. Çok güzel bir Anneler Günü kutladık. Yakında bir sanatsal etkinliğimiz var. Eski atık kağıttan yeni kağıt yapımıyla ilgili. O kağıdın yapılışı çok estetik de oluyor. Yeni yapılan kağıt üzerinde yapılan çalışmaların da albenisi oluyor. Necati Seydi Ferahoğlu ressam arkadaşımız var resim çalıştayına katılmıştı. Ben onlara bu atölyeyi tanıttım. Kağıt Geri Dönüşüm Atölyesinin ürettiği kağıtları görüp sanat adına nasıl değerlendiririz diye bir teklifi oldu. Teklifi değerlendirdik ve bu proje ortaya çıktı. Bizim Kağıt Geri Dönüşüm Atölyemizde üretilen kağıtlar, sanatçılar tarafından sanat eserine dönüştürülüyor. ‘Geri Dönüşüm Oluşum’ sergisi açmıştık buradaki sanatçıların eserleriyle. Bu yıl da ikincisini gerçekleştireceğiz. Sanat adına yapılan çalışmalar kentte çok şey kazandırıyor. Tepebaşı Belediyesi olarak bizim yaptığımız sanat projeleri sadece seçkinlerin değil halkın da içinde olduğu projeler oluyor. İnsanlar gidip temas edebiliyor veya fırsat bulup bir çizgi çizebiliyor. Kentleri kent yapan sanatla kültürdür. Ve çok şükür 20 yılda Tepebaşı'nda kültürü de kazandırdık, sanatı da kazandırdık. Sergimizin açılışını 24 Mayıs Cumartesi günü saat 17.00’de gerçekleştireceğiz. Geçen yıl Vecihi Hürkuş Havacılık ve Teknoloji Parkımıza kazandırdığımız, kültür ve sanat merkezi olarak kullandığımız hangarda sergilenecek. Sergide, Ahmet Avcı, Aslı Özen, Elif Yılmaz, Hamdi Eser, Hasan Çağlayan, Hüseyin Yıldırım, İrfan Bilgin, Mehmet Akif Orçan, Pınar Kuseyri, Şükrü Aslışen, Turgut Akarsu ve Zahra Mırbagheri eserleri yer alacak.