Christopher Nolan’ın yönettiği "The Odyssey" filmiyle gündeme gelen Sicilya açıklarındaki Favignana Adası, sinema turizminin yeni gözdesi oldu. Homeros’un destanındaki İthaka’yı temsil eden ada, film başarısının ardından büyük ekonomik fırsatlar ve lüks yatırımlar çekmeye başladı.
İthaka İçin Favignana Tercih Edildi
Egadi Adaları’nın en büyüğü olan Favignana, yönetmen Christopher Nolan tarafından kireçtaşı kayalıkları ve özgün Akdeniz atmosferi sebebiyle filmdeki İthaka olarak seçildi. Castello di Santa Caterina ve adanın çeşitli kıyıları çekim alanı olurken; film vizyondaki üçüncü haftasında 911 milyon dolar gişe hasılatına ulaştı. Tahminlere göre bu ilginin adaya 500 milyon dolarlık turizm girdisi sağlaması bekleniyor.
Lüks Turizm Yatırımları Hız Kazandı
Favignana Belediye Başkanı Giuseppe Pagoto, Kuzey Amerika, Orta Doğu ve Hindistan’dan yatırımcıların 2027 sezonu için lüks projelerle temas kurduğunu bildirdi. Eski Valtur tatil kompleksinin beş yıldızlı otele, tarihi Palazzotto Florio’nun ise lüks konaklama tesisine dönüştürülmesi planlanıyor.
Çevresel Baskıya Karşı Önlemler Alınıyor
Nüfusu 3 bin civarında olan adada, turist yoğunluğunu sezona yaymak ve ekosistemi korumak amacıyla tedbirler alınıyor. Tekne demirlemelerini düzenlemek için 200 şamandıra yerleştirilirken, araç girişleri ve konaklama sürelerine yönelik yeni kurallar değerlendiriliyor.
Favignana’da Görülmesi Gereken Yerler
Kelebek şeklindeki yapısıyla "kelebek adası" olarak anılan Favignana’ya Trapani’den feribotla 30 dakikada ulaşılabiliyor. Adada liman bölgesindeki Palazzo Florio, tarihi ton balığı işleme tesisi Ex Stabilimento Florio ile berrak sulara ve geometrik kaya oluşumlarına sahip Cala Rossa, Cala Azzurra ve Bue Marino koyları öne çıkan keşif noktaları arasında bulunuyor.
Kültür ve sinema turizmi, popüler film ve dizi projelerinin çekildiği lokasyonların küresel tanınırlığını artırarak bölgesel kalkınma ve lüks konaklama yatırımlarını tetikleyen önemli bir sektör faktörüdür.